Opšte A liga B liga Kup Lige mladih


FOOTBALL ASSOCIATION CITY OF ZRENJANIN

H

Centar Zrenjanina

 

       Administrator sajta:

     Sekretar FSG Zrenjanin
         Miran Pantelić


***********************
          
    ZRENJANIN - 22. april 2019.

*********************** 


____________________________________________________________________________________________________________

                        NAŠI VELIKI JUBILEJI
____________________________________________________________________________________________________________

Fudbal u Gradu 130 godina - Savez 100

                        Tokom poslednje dve decenije XIX stoleća veliku tradiciju sporta u našem gradu počeli su veslači, atletičari, mačevaoci, plivači, kuglaši, gimnastičari, biciklisti... Nekadašnji gradski dnevni list Velikog Bečkereka, Torontal, zabeležio je 19. maja 1889. godine:
                        "Sa radošću registrujemo da je jedno društvo u Velikom Bečkereku, koje se sastoji od više mladih ljudi, odlučilo da kraj erarne šume, pored baraka, nedeljno bar jednom priredi igru loptom..."
                        Taj podatak zabeležile su brojne stare publikacije, između ostalih i velika Edicija Jugoslovenski fudbalski klubovi izdata 1977. Navedeno je to i u prvoj monografiji našeg FK Proleter objavljenoj 1967, u njoj je zapisano i da je početak rada Fudbalskog saveza u Gradu bio 1919...
                        Prvi ovdašnji gradski fudbalski klub registrovan je 1907, Radnički telovežbeni klub (Munkas TC), posle njega, 1908, Velikobečkerečki fudbalski klub (Nagybecskerek SC)... U 40 kilometara udaljenom Modošu (današnja Jaša Tomić) 1911. krenuo je Građanski... Po završetku Prvog svetskog rata, sportski život u Velikom Bečkereku imao je novi polet.
                        Osnivači Velikobečkerečke fudbalske župe bili su klubovi Soko i Viktorija, 22. aprila 1919. godine. Zakazali su utakmicu u kojoj je je Soko pobedio sa 3:2. Gradski list Torontal zabeležio je i njihove sastave u tom susretu, uz suđenje Petrova.
                        Soko: Miloš Mojić, Popov, Čolić, Nikolić, Božiak, Marinkov, Tapavički, Stefanović, Avramov, Aleksić, Lambić.
                        Viktorija: Paiž, Kon, Sabo, Radivojević, Bok, Romoda, Gliksman, Ambrozi, Štefković, Rakoš, Karačonji.
                       Tog proleća startovao je i treći klub u Gradu - Vašaš (Gvožđar, od 1922. Slavija, od 1926. Radnički). Osnovan je 11. maja, a toga dana odigrao je meč sa ekipom Soko i izgubio 3:4... Krajem avgusta formirani su Sloga i Zidar, a 1. oktobra te 1919, Obilić. Šest tadašnjih fudbalskih klubova u gradu sa 30.000 stanovnika...
                       List Torontal beležio je aktivnosti Velikobečkerečkog fudbalskog saveza od 1919. Ova sportska asocijacija delovala je u okviru Banatskog sportskog saveza, a njegov prvi važan potez početkom 1920. godine bio je formiranje Banatske lige. Takmičenje je počelo 18 aprila. Učestvovali su Obilić, Vašaš i Viktorija (Veliki Bečkerek), KAC (Velika Kikinda), PSK (Pančevo), Olimpija (Vršac), DSK (Debeljača), ŽSE, ŽTK i Švebiše (Žombolj). Prvi šampion Banata postao je - Obilić.
                       Fudbalski život u Gradu brzo se razvijao, leta 1921. formiran je RSK Borac, 1922. ŽSK... Liga Velikog Bečkereka organizovana je prvi put 1922. godine sa šest klubova. Poredak je bio: Slavija, Obilić, ŽSK, Kadima, Borac, Švebiše...
                       Na osnovu zahteva banatskih klubova i uz saglasnost Beogradskog loptačkog podsaveza 1921. odlučeno je da cela teritorija Banata čini jedan fudbalski okrug pod nazivom Banatska župa, ali u okviru BLP. Na Skupštini JNS u Zagrebu 1930, BLP je dao saglasnost za formiranje dva nova podsaveza, sa sedištima u Novom Sadu i u Velikom Bečkereku...
                       Transformacije su sledile i od 1945. u socijalističkoj Jugoslaviji. Postojao je Fudbalski centar Zrenjanin, potom su formirani podsavezi (naša teritorija severni Banat), pa su unutar njih organizovani opštinski savezi. Od 1972. naša organizacija ponovo je samostalno delovala kao FSO Zrenjanin, a 2008. registrovani smo pod nazivom - Fudbalski savez Grada Zrenjanin.
                       Najznačajniji klubovi našeg saveza u vreme Kraljevine igrali su kvalifikacije i eliminacione lige za završnicu državnog prvenstva, Obilić dva puta, pa ŽSK tri, Borac jednom. U svojih pet sezona od 1931. do 1939, delili su od 13. do 21. pozicije u Jugoslaviji.
                       Pravu slavu fudbala u našem gradu proneo je FK Proleter koji je egzistirao od 1947. do 2005. godine. Zauzeo je prvo mesto na večitoj tabeli Druge lige SFR Jugoslavije (1947.-1991.), pet sezona proveo u Prvoj ligi države sa šest republika, u njenom poslednjem šampionatu zauzeo četvrto mesto. Stvorio je masu velikih igrača, od njih, 14 su postali državni reprezentativci.
                       U vreme Kraljevine, u našem gradu postojala su tri stadiona, izgradili su ih Obilić, ŽSK, Borac. Na lokaciji Obilića, 1948. godine počela je gradnja stadiona za potrebe novog društva, Proletera. Otvaranjem pokrivene zapadne tribine 1953. godine objekat je dobio moderan izgled. Imao je dogradnju sa novom betonskom pokrivenom tribinom1968. i rekonstrukciju1984. godine, a do 2000. godine ispunjavao je uslove UEFA za međunarodne utakmice. Ovoga proleća počeli su intenzivni radovi kako bi Gradski stadion u Karađorđevom parku dobio savremen izgled i funkcionalnost za međunarodna atletska i fudbalska takmičenja.
                       Na teritoriji našeg saveza postoje 53 travnata fudbalska terena, u samom gradu 12. Uz postojeću masovnost u svim uzrasnim kategorijama, to je osnova za novi uspon zrenjaninskog fudbala, a taj zadatak imamo sa svojom unutrašnjom organizacijom, u saradnji sa klubovima, lokalnim društvenim i ekonomskim strukturama.
                       U završnici proćenog dela prvenstva organizavaćemo Redovnu godišnju skupštinu, odmah posle nje i svečani deo, a tada ćemo povodom jubileja da podelimo priznanja i reklamni materijal sa obeležjima FSG Zrenjanin.


Opširno u menijima - organizacija, klubovi, objekti, asovi, treneri, fudbalski radnici, stare lige.___________________________________________________________________________________________________________                                                                                                             
                       A LIGA FSG ZRENJANIN
____________________________________________________________________________________________________________

Tamiš - MSK 3:3                        Rezultati 20. kola (21. april):
OFK Stajićevo - Naftagas (B) 2:0, OFK Gradnulica - ASK 2:1, OFK Klek - Zadrugar 3:0, Tamiš - MSK 3:3, Potisje - ŽFK Banat Bagljaš 6:0, Bilećanin - Jedinstvo 2014 2:1. Slobodna Mladost (BB).          

                        Poredak:
Potisje 47, Tamiš 40, MSK 38, OFK Klek 37, ASK 35, OFK Stajićevo 30, Bilećanin 25, Zadrugar 22, Naftagas (B) 17, OFK Gradnulica 17, Jedinstvo 2014 15, ŽFK Banat Bagljaš 10, Mladost (BB) 7 bodova.

                        Raspored 21. kola - subota, 27. april, 16,30: ŽFK Banat Bagljaš - Tamiš, nedelja, 28. april, 16,30: Jedinstvo 2014 - Potisje, MSK - OFK Klek, Zadrugar - OFK Gradnulica, ASK - OFK Stajićevo, Naftagas (B) - Mladost (BB). Slobodan Bilećanin.

                        Opširnije u meniju A liga.


_________________________________________________________________________________________________________                                                                                                             
                       B LIGA FSG ZRENJANIN
____________________________________________________________________________________________________________

Lako za vodeće
                      

                        Rezultati 11. kola (21. april): Proleter (N) - Partizan Tomaševac 9:0, Zlatica - Borac 8:2, Tisa 1933 - Sloga 3:0. Slobodan KSK Konak 1926.

                        Poredak: Tisa 1933 27, Zlatica 25, Proleter (N) 22, KSK Konak 1926 11, Borac (Z) 10, Sloga 5, Partizan Tomaševac 4 boda.

                        Raspored 12. kola (28. april, 16,30): Sloga - Zlatica, Borac - Proleter (N), Partizan Tomaševac - KSK Konak 1926. Slobodna Tisa 1933.

                       Opširnije u meniju B liga.

____________________________________________________________________________________________________________

                       KUP FSG ZRENJANIN 2019/2000
____________________________________________________________________________________________________________

U junu sa novim formatom


                        Na sednici održanoj 28. decembra, Izvršni odbor FSG Zrenjanin usvojio je nove Propozicije i novi Kalendar takmičenja prve faze našeg kupa. Sedam klubova B lige i 11 A lige (bez dva učesnika baraža) igraće prvu fazu Kupa 2019/20, 2, 9. i 16. juna. Pobednici grupa sa Članovima PFL nastaviće takmičenje 4. i 11. avgusta.
                        Ovim sezonu produžavamo u vremenski povoljnom mesecu junu. Glavni cilj je bio eliminacija većeg broja termina radnim danima koji su pokazivali sve veće teškoće u okupljanjima igračkog kadra. Sa novim formatom, samo polufinale nećemo moći da organizujemo u nedelju, a te dve utakmice predviđene su za utorak i sredu, 27. i 28. avgusta.

                        Propozicije i Kalendar takmičenja u meniju Kup.

____________________________________________________________________________________________________________

                       LIGE MLADIH SELEKCIJA
____________________________________________________________________________________________________________

Raspored 20/21. april

                        FSG Zrenjanin organizuje takmičenja petlića za igrače rođene 2006. godine i mlađe, kao i četiri posebne lige za 2008, 2009, 2010. i 2011. godište. Uslov za takmičenje je priložena uredna dokumentacija sa minimumom 12 registrovanih igrača petlića i po 10 za za Ligu 2008. i Ligu 2009. godišta. Obavljena je preregistracije igrača, a predstavnici ekipa moraju da obrate pažnju na navedeni minimum potrebnih registracija, što im je uslov za takmičenje.
                        Ove sezone ukonkurenciji petlića našlo se 14 selekcija, a u četiri uzrasne kategorije pretpetlića ukupno 37. Prolećni deo takmičenja biće u periodu 13/14. april - 8/9. jun.

                        Predstavnici ekipa obavezni su da kontaktiraju do petka uoči međusobnih utakmica da bi otklonili eventualne nejasnoće oko organizacije susreta i termina.


                                                                                           Raspored za subotu - 20. april

                        Liga 2011 - 9,00

Akademija Bambi II - Akademija Bambi I, ZŠF Petlić - Proleter 2006
OFK Zrenjanin - ZŠF Petlić II, Rusanda - Sporto 023.

                        Liga 2010 - 9,45

Bečkerek 023 - Akademija Bambi I, ZŠF Petlić - Proleter 2006
OFK Zrenjanin - ŽFK Banat Bagljaš, Rusanda - Sporto 023
Akademija Bambi II - Jedinstvo 2014. Slobodna Mladost (BB)

                        Liga 2009 - 10,30

Bečkerek 023 - Akademija Bambi I, ZŠF Petlić - Proleter 2006
Akademija Bambi II - ŽFK Banat Bagljaš

                        Liga 2008 - 11,15

Bečkerek 023 - Akademija Bambi I, ZŠF Petlić - Proleter 2006
ZŠF Petlić II - Lehel, ŽFK Banat Bagljaš - Jedinstvo 2014, Rusanda - Akademija Bambi II                                                                                             Raspored za nedelju - 20. april

                        Petlići Zapad - 9,30

Bečkerek 023 II - Sporto 023 II, ZŠF Petlić - Mladost (BB), ŽFK Banat Bagljaš - Sporto 023 I,
Akademnija Bambi II - Akademija Bambi I, Proleter 2006 - Bečkerek 023 I

                        Petlići Istok - 9,30

.Naftagas (B) - Omladinac FAM, Radnički (S) - Sloga (J)


___________________________________________________________________________________________________________Dokumenta za preuzimanje

FSG Zrenjanin - Zapisnik str. A

FSG Zrenjanin - Zapisnik str. B


Statut FSG Zrenjanin


                        Grad Zrenjanin